Toma Zdravković (rođen 20. novembra 1938. godine u selu Pečenjevce kod Leskovca, preminuo 30. septembra 1991. godine u Beogradu) je bio srpski pevač narodne muzike, kompozitor i pesnik.

Rođen u selu Pečenjevce, kao vrlo mlad je prešao u Leskovac zbog nezaposlenosti. Bio je boem, a srpski list „Kurir“ ga čak naziva i prvim boemom srpske narodne muzike. Četiri puta se ženio. Iako je alkohol bio najveći neprijatelj njegovog zdravlja, do poslednjeg dana je pio. Dugo se mučio sa rakom prostate, ali se nije pridržavao saveta lekara. Toma Zdravković je bio čovek koji bi jednoga dana bio ekstremno bogat, a već sledećeg nije imao ni za hleb i mleko. Veruje se da kada je umro, nije imao para ni za sahranu, jer je navodno sve potrošio na poroke. Umro je 30. septembra 1991. godine u Beogradu, gde je i sahranjen na Centralnom groblju.

Svoju pevačku karijeru je započeo prvo u Leskovcu, a zatim i u Beogradu, u kafanama. U početku je imao vrlo malo uspjeha,[2] ali je kao već iskusan pevač dočekao eru masovne proizvodnje ploča i kaseta, te je vrhunac svoje slave doživeo 1980ih.


Novac potrošen u kafani je novac uložen u sećanja – Toma Zdravković,
Nije bitno u kojoj kafani sediš već ko sedi za tvojim stolom – Toma Zdravković,
Nekih se jutara sećamo ali neke večeri nikada nećemo moći da zaboravimo – Toma Zdravković


U većini njegovih pesama, violina daje melanholičnu atmosferu. Uglavnom je tekstove za pesme sam pisao i skoro uvek su bile autobiografske. Reč je o kafanskim, ljubavnim pesmama, kojima dodatni duh daje njegov umirujući glas, u kojima se uglavnom govori o neuzvraćenim ljubavima i patnjama.

Iza sebe je ostavio mnoštvo pesama koje su i dan danas veliki hitovi. Neke od najpoznatijih su „Da l‘ je moguće“, „Branka“, „Dotak’o sam dno života“, „Kafana je moja sudbina“, „Prokleta nedelja“ itd.

Tomin veliki prijatelj Kemal Monteno je napisao pesmu o njemu, koju je Toma snimio, „Pesme moje“. Njegova poslednja supruga Gordana, koja živi u Kanadi, bez uspeha pokušava da autorskim pravima zaštiti pesme svoga pokojnog supruga.[traži se izvor] Njegov rođeni brat, Novica Zdravković, je takođe pevač narodne muzike.

Toma Zdravković se pojavljuje u ulozi pevača u dva filma (Balkan Ekspres 1983. i Bolje od bekstva 1993) i dve TV serije (Doktorka na selu 1982. i Bolji život 1987)).